Οι δυσκολίες του να μεγαλώνει κανείς παιδιά σε μια μεγαλούπολη, χωρίς τη βοήθεια της ευρύτερης οικογένειας, με τους δυο γονείς να εργάζονται πολλές ώρες - ιδιαίτερα σε μια πόλη ακριβή - ωθεί τις οικογένειες να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Μια αμερικανική ρήση λέει : It takes a villege to grow a child .. Μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη μπορεί να μην είναι χωριό, αλλά οι οικογένειες που ζουν στο κέντρο της γνωρίζουν καλά αυτή τη ρήση.

Εκτός από τις πολυάριθμες babysitters, αναπτύσσουν δίκτυα στη γειτονιά τους για να ανταλλάσσουν πρακτικές, να δημιουργούν φιλίες, αλλά και να προσφέρουν και να δέχονται βοήθεια. Μέσα από αυτά τα δίκτυα γεννήθηκε και το coop sitting! Μια πρωτοβουλία μελών της κοινότητας - γειτονιάς προκειμένου η μία οικογένεια να βοηθά την άλλη. Πώς λειτουργεί; Είναι πολύ απλό. Δημιουργείται από μία οικογένεια που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα γκρουπ με το όνομα της γειτονιάς σε ένα από τα διάφορα sites που υπάρχουν στο internet (βλ. www.sittingaround.com), με μέλη τις οικογένειες που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο γκρουπ. Η ενεργοποίηση του προφίλ τους ξεκινά δηλώνοντας ποιες μέρες είναι κάποιος διαθέσιμος να κάνει babysitting στον άλλο και ποιες μέρες/ώρες χρειάζεται ο ίδιος βοήθεια.

Ο ένας βοηθάει τον άλλον και όλοι είναι χαρούμενοι καθώς γλιτώνουν χρήματα, ενώ παράλληλα γνωρίζουν περισσότερες οικογένειες. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσονται στενές φιλίες - αγαθό πολύτιμο εδώ στην Αμερική, καθώς οι στενές φιλίες δύσκολα δημιουργούνται για πολλούς και διάφορους λόγους.

Τα παιδιά από την άλλη, περνάνε χρόνο με οικεία πρόσωπα, πολύ συχνά βρίσκουν την ευκαιρία να παίξουν με συνομήλικους τους, οι γονείς είναι ήσυχοι γιατί γνωρίζουν την οικογένεια που τους βοηθάει και όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Το γκρουπ συνήθως χρησιμοποιεί ένα point system, όπου κερδίζεις πόντους όταν προσφέρεις τις υπηρεσίες σου ως babysitter και ξοδεύεις πόντους στην αντίστροφη περίπτωση. Τα χρήματα αντικαθίστανται με πόντους - η ανταλλακτική οικονομία είναι και πάλι στη μόδα!

Στην Ελλάδα αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να φαντάζει "εξωτική", αλλά φανταστείτε πόσες οικογένειες αδυνατούν να έχουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες κοντά, ώστε να τους βοηθούν. Και τώρα σκεφτείτε πόσο εύκολο θα ήταν, με ένα κλικ να είχες το γείτονα (που μπορεί και να τον γνωρίζεις εδώ και δεκαετία), να σου παίρνει το παιδί από το σχολείο όταν δεν προλαβαίνεις να φτάσεις έγκαιρα ερχόμενος/η από τη δουλειά, ή να καταφέρνεις επιτέλους να βρεθείς με τις φίλες σου, που έχεις να τις δεις χωρίς τα παιδιά να είναι παρόντα εδώ και ένα χρόνο, έχοντας τη γειτόνισσα που βλέπεις κάθε μέρα στην παιδική χαρά, να προσέχει το παιδί σου. Σου ακούγεται πολύ "αμερικανιά"; Ίσως.... αλλά για κάποιους ανθρώπους αυτές οι λύσεις τους λύνουν τα χέρια και διευκολύνουν τη ζωή τους.

https://www.sittingaround.com/

Μαρία Παπαστάθη

Η μητέρα και φίλη μας Μαρία Παπαστάθη από το κέντρο του Μανχάταν μας στέλνει όλες τις νέες τάσεις του parenthood στην Αμερική, με τα μάτια μιας Ελληνίδας μάνας που μένει εδώ και μια πενταετία στη Νέα Υόρκη.

 

Agenda

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31