Πώς να επιλέξω σπορ για το παιδί μου

10 βήματα που θα σας οδηγήσουν στην καλύτερη επιλογή 

 

Όταν ο Νικόλας έγινε 6 ετών ο πατέρας του που αγαπούσε το ποδόσφαιρο, τον έγραψε στην ακαδημία της αγαπημένης του ομάδας. Οι προπονήσεις προχωρούσαν και ο πατέρας του Νικόλα δεν έβλεπε την ώρα να πάρει τον γιο του από το σχολείο και σε όλη τη διαδρομή μέχρι το γήπεδο να του λέει ιστορίες για την ομάδα.

Αντίθετα το παιδί έχανε μέρα με τη μέρα τον ενθουσιασμό του.

 Ώσπου μια Παρασκευή ο Νικόλας δήλωσε στον μπαμπά του ότι δεν θέλει να πάει προπόνηση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά από μόνα τους αντιδρούν στην επιλογή του σπορ που έχει γίνει από τους γονείς μια και η επιλογή αυτή σε μια τόσο μικρή ηλικία είναι συνήθως καθοδηγούμενη από τα γούστα και τις ενασχολήσεις των γονέων και λιγότερο από τις προτιμήσεις των παιδιών.

Πώς όμως θα μπορούσε να γίνει η επιλογή του κατάλληλου σπορ για το κάθε παιδί ξεχωριστά με κριτήρια όσο το δυνατό κοντά στη προσωπικότητα του παιδιού μας;

1. Ξεκινήστε νωρίς

Η αθλητική ενασχόληση, καλό είναι να ξεκινάει από νήπιο αν είναι δυνατό.

Έτσι θα αποκτήσει πολλές κινητικές δεξιότητες πιο γρήγορα ενώ κοινωνικοποιείται και αναπτύσσεται η ομαδικότητα που θα το βοηθήσει σε όλη του τη ζωή.

Και πριν τρέξουν να μας κατηγορήσουν κάποιοι ότι έτσι θα πιέσουμε τα παιδιά, μιλάμε για ενασχόληση και όχι για προσπάθειες πρωταθλητισμού!

Οι βάσεις όλων των σπορ μπαίνουν στην ηλικία μεταξύ των 6 - 9 ετών. Όταν όμως μιλάμε για κολύμβηση για παράδειγμα, το 9 είναι λίγο αργά... αυτό συμβαίνει και σε πολλά ακόμη σπορ, ενώ υπάρχουν άλλα, όπως ο στίβος που η ηλικία των 9 είναι μια χαρά!

 

2. Επιρροές από την οικογένεια

Το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε και τα πράγματα που μας αρέσουν μοιραία είναι και τα πρώτα ερεθίσματα του παιδιού μας.

Εννοείται ότι αν στην οικογένεια αρέσει πολύ το μπάσκετ (ή όποιο άλλο σπορ) το παιδί κάποια στιγμή θα το δοκιμάσει και ως ενασχόληση.

Όμως το κλειδί εδώ είναι να μπορέσουμε να δώσουμε στο παιδί την ευκαιρία να δοκιμάσει και άλλα αθλήματα κι όχι απαραίτητα τα δικά μας αγαπημένα.

 

3. Ερεθίσματα

Δώστε του ερεθίσματα και παρακολουθείστε τις αντιδράσεις του.

Κάποιο αθλητικό πρόγραμμα στη τηλεόραση ή ακόμη καλύτερα πηγαίνετε μαζί να παρακολουθήσετε σπορ από κοντά.  Σημάδια ενθουσιασμού είναι το ζητούμενο έτσι ώστε να αποκτήσει προτιμήσεις.

Λάβετε υπόψιν σας τη σωματοδομή του παιδιού πριν ξεκινήσει κάποιο σπορ.

Ένα όχι και τόσο ψηλό παιδί δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί αργότερα σε ένα σπορ για ψηλούς ενώ θα μπορούσε να είναι εξαιρετικό σε κάτι άλλο.

4. Ατομικό ή ομαδικό άθλημα;

Είναι γνωστό ότι τα ομαδικά σπορ αναπτύσσουν θαυμάσιους χαρακτήρες που μαθαίνουν να μοιράζονται και να συνεργάζονται με τους συνομήλικους τους. Τα ατομικά σπορ όμως στις μικρές ηλικίες των φυτωρίων έχουν στόχο την ομαδική δουλειά πριν από κάθε τι άλλο.

Μην αποκλείσετε λοιπόν και τα ατομικά σπορ από την "παλέτα" των δοκιμών σας, απλά ενημερωθείτε για την μέθοδο που ακολουθείται από τον προπονητή και βεβαιωθείτε ότι γίνεται ομαδική δουλειά στις προπονήσεις.

5. Ανταγωνισμός 

Μερικά παιδιά αποδίδουν καλά σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά πολλά παιδιά δεν διασκεδάζουν μέσα σε αυτό.

Παρακολουθείστε το δικό σας παιδί και με τη συμβουλή του δασκάλου του προσπαθήστε να καταλάβετε σε ποιο από τα δύο "στρατόπεδα" ανήκει. Διασκεδάζει με κάποιον ρόλο που έχει στην ομάδα; Είναι πρόθυμο να συμμετάσχει; ή μήπως είναι πιο ευχαριστημένο στις ατομικές του προσπάθειες;

Υπάρχουν σπορ που είναι λιγότερο ανταγωνιστικά από άλλα, ενώ παράλληλα προάγεται ο συναγωνισμός και η άμιλλα. Και πάλι ενημερωθείτε για την μεθοδολογία του συλλόγου και του προπονητή.

7. Μέντορες

Παίξτε οι ίδιοι με το παιδί σας αυτό το άθλημα ή την ενασχόληση που προτιμά. Διαβάστε από πριν για αυτό και δείξτε του κινήσεις που θα το βοηθήσουν να εξελιχθεί και θα μάθετε από πρώτο χέρι, το τί πραγματικά του αρέσει, αλλά και πτυχές του χαρακτήρα του που δεν θα μπορούσατε να κατανοήσετε αλλιώς.  Η προσωπική ενασχόλησή σας με το παιδί θα το βοηθήσει και στο ίδιο το σπορ, αλλά κυρίως στο να αναπτύξετε τις σχέσεις σας σε ένα ακόμη επίπεδο.

8. Δώστε χρόνο προσαρμογής

Ειδικά όταν το παιδί προέρχεται από καθιστικές συνήθειες χρειάζεται τον χρόνο του. Ένα παιδί που περνάει το περισσότερο της ημέρας του παίζοντας video games ή διαβάζοντας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να βρει ποια ενασχόληση του ταιριάζει.

Οι πολεμικές τέχνες ή ο χορός θα μπορούσαν εδώ να ταιριάξουν απόλυτα, ωστόσο προετοιμαστείτε και για εκπλήξεις!

9. Εξειδίκευση

Η εξειδίκευση σε ένα άθλημα ή ενασχόληση από πολύ νωρίς και οι πολλές ώρες και πολύωρες προπονήσεις από μικρή ηλικία δεν θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα.

Εκτός από τις περιπτώσεις που το παιδί το ζητάει από μόνο του, η εξειδίκευση έρχεται σιγά σιγά όταν το παιδί θα είναι ώριμο να επιλέξει.

 

10. Μεγάλες προσδοκίες

Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα και να το "κόψετε" από κάποιο άθλημα γιατί μπορεί να μην αποδίδει όσο καλά αποδίδουν οι συναθλητές του. Το κλειδί είναι η λέξη "διασκέδαση" κι αν αυτό παρόλαυτα διασκεδάζει τότε έχετε ήδη κερδίσει !

Μπορεί η αγαπημένη του ώρα να είναι αυτή του κολατσιού ή της φροντίδας του εξοπλισμού ή ό,τι άλλο του κάνει εντύπωση. Είναι και αυτό μια τεράστια νίκη!

Τέλος, να επισημάνουμε ότι το όλο εγχείρημα επιλογής ενός σπορ για το παιδί μας αποτελεί μια από τις μεγάλες προκλήσεις και μάθημα τόσο για τους γονείς που θα πρέπει να είναι συνεπείς και να αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο όσο και για το παιδί που θα μάθει από νωρίς την έννοια της ευθύνης και της ολοκλήρωσης μιας υποχρέωσης. Μόνο η φροντίδα του εξοπλισμού και η έγκαιρη προσέλευση στις προπονήσεις φτάνει για αρχή.

Τα σπορ πάνω από όλα μας διδάσκουν όλους υπευθυνότητα και πειθαρχία, να ακολουθούμε τους κανόνες και να σεβόμαστε τον διπλανό μας.

Agenda

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31