Ολυμπιακοί Αθλητές από Κούνια 

Οι Έλληνες αθλητές που μας εκπροσωπούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκ Τσανγκ έχουν μπει από παιδιά στον χορό του αθλητισμού. 

Λίγες μέρες πριν αναχωρήσουν για την μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση των αθλημάτων τους μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους από τότε που ξεκίνησαν, αλλά και τις συμβουλές τους στους σημερινούς λιλιπούτειους σκιέρ. 

Το σκι, είτε αλπικό είτε αντοχής είναι από τα αθλήματα που ξεκινούν νωρίς. 

Κάθε επιτυχία κρύβει πίσω της και μια ιστορία. 

Στον αθλητισμό οι ιστορίες αυτές ξεκινούν από τις πιο εύθραυστες και τρυφερές ηλικίες. 

 

Ο Γιάννης Αντωνίου, 23 ετών σήμερα, ξεκίνησε το αλπικό σκι στα 3 του χρόνια

 

Το βουνό και οι χιονοδρομίες ήταν από την αρχή μια οικογενειακή απόλαυση για τους Αντωνίου που δεν έχαναν Σαββατοκύριακο στο αγαπημένο τους βουνό, το Καρπενήσι. 

Αυτό που αγάπησε από τη πρώτη στιγμή ο Γιάννης ήταν ότι ένοιωθε ελευθερία γιατί ήταν κάτι που μπορούσε να κάνει μόνος του. Μετά από 20 χρόνια, με τα τελευταία 6 να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα, με διεθνείς συμμετοχές και επιτυχίες, αλλά και με κούραση, ευθύνη και κόπωση αυτό που τον κρατάει ακόμη στο άθλημα που αγαπάει είναι αυτή η πρώτη αίσθηση ελευθερίας : "Είναι η αίσθηση ελευθερίας και αδρεναλίνης που παράγεται που με κάνουν να απολαμβάνω όλες τις στιγμές στο άθλημά μου." 

Η Πιονγκ Τσάνγκ είναι η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες αν και πρωταγωνιστούσε και 4 χρόνια νωρίτερα για τη πρόκριση στο Σότσι, όπου την έχασε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Με πολύ επιμονή και κόπο και παρά την μεγάλη απογοήτευση του παρέμεινε στο προσκήνιο και μάλιστα διεκδίκησε την φετινή του πρόκριση με πολύ σπουδαίες διεθνείς επιτυχίες, τις σπουδαιότερες που έγιναν στην ιστορία του ελληνικού αλπικού σκι. 

Αν και είναι άθλημα που μπορεί να κάνει κάποιος από πολύ μικρός, ο Γιάννης προτείνει την ηλικία 6-7 ετών για πρώτη επαφή :" Προφανώς μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και νωρίτερα, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα στην ηλικία των 6-7 χρόνων για να έχει καλύτερη επαφή με την εκμάθηση του αθλήματος. "

Όσων αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι :"είναι θέμα προσωπικό αυτό, το πότε δηλαδή θα ξεκινήσει κάποιο παιδί προπονήσεις για αγώνες. Καλύτερα πάντως να το ζητήσει το παιδί από μόνο του παρά να προσπαθήσει να το "σπρώξει" προς τα εκεί ο γονιός."

 

Η Μαρία Ντάνου στα 11 της χρόνια ανέβηκε πάνω σε σκι 

 

Η Μαρία Ντάνου, 28 ετών, που σήμερα ζει και εργάζεται στη Λοζάνη, ενώ ταυτόχρονα προπονείται, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάουσα, μια πόλη με μεγάλη παράδοση στο σκι. Ξεκίνησε πρώτα τον στίβο και επηρεασμένη από τον αδερφό της που έκανε καταβάσεις, δοκίμασε το σκι αντοχής όταν ο τοπικός σύλλογος αναζήτησε νέα ταλέντα στα σχολεία της περιοχής.

"Είχα αντοχή γιατί έτρεχα 600 - 1000 μέτρα στον στίβο και ήμουν και λίγο επηρεασμένη από τον αδερφό μου που έκανε κατάβαση. Ήμουν μεγάλη αλλά ήθελα επαφή με το σκι.

"Ο λόγος που έφυγα από τον στίβο ήταν ότι μου άρεσε το σκι περισσότερο σαν πιο δυναμικό άθλημα που είχε επαφή με τη φύση."

Πάντα της άρεσαν τα σπορ που είχαν επαφή με τη φύση όπως το ποδήλατο βουνού, ενώ θεώρησε πολύ συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορείς να εξερευνήσεις διαφορετικά βουνά με διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά. 

"Στη Νάουσα όπου μεγάλωσα στα 20 λεπτά μπορώ να κάνω σκι ή να πάω μια βόλτα με το ποδήλατο και να πάρω οξυγόνο! Το χιόνι σου δίνει ευεξία σε κάνει Ζεν και χαρούμενο! Τί άλλο να ζητήσει κανείς; "

Η Πιονγκ Τσανγκ είναι η 2η συμμετοχή της σε χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες και ήρθε μετά από πολύμηνη μάχη για τη πρόκριση με δεκάδες αγώνες σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον τελευταίο μήνα έτρεξε 10 αγώνες, μέσα σε 20 μέρες σε 5 διαφορετικές χώρες. 

Η πρώτη φορά ήταν το 2010 στο Βανκούβερ. "Η πρόκληση του να καλυτερεύω τον εαυτό μου και να βελτιώνω τους χρόνους μου, να βλέπω το σώμα μου να καλυτερεύει μαζί με την αίσθηση ελευθερίας και η επαφή με τη φύση, τη θετική σκέψη στο βουνό είναι τα στοιχεία που με κάνουν να το αγαπώ τόσο πολύ και τόσα χρόνια. Το βουνό σε χαλαρώνει και δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο."

Με κρατάει ακόμη παιδί και με κάνει πιο ενεργητική, το βλέπω στη δουλειά μου, μετά το σκι όλα είναι πιο εύκολα! 

Με σπουδές στα οικονομικά και στο μάρκεντιγκ εργάζεται στην Διεθνή Ομοσπονδία Ξιφασκίας στη Λοζάνη, συνδυάζοντας άψογα τη δουλειά με τη προπόνηση. 

Στην ερώτησή μας για το ποια ηλικία θεωρεί ότι είναι κατάλληλη για να ξεκινήσει κάποιο παιδί στο σκι αντοχής η ίδια μας είπε ότι θεωρεί τα 10 -11 έτη καλύτερη, όταν έχει δηλαδή τη φυσική κατάσταση για ένα άθλημα αντοχής, καθώς σε θέλουμε υψηλή καρδιακή πίεση σε μικρότερες ηλικίες. 

Για τη στροφή στο αγωνιστικό, τα 15 έτη, οπότε έχει προλάβει το παιδί να κάνει αρκετή προπόνηση και είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσει να δουλεύει με ένταση για να αποδώσει στα 17 - 18 έτη. 

 

Σοφία Ράλλη από 8 ετών στο Αλπικό Σκι και σήμερα τρέχει την 3η της Ολυμπιάδα

 

Όταν έφτασε 8 ετών η Σοφία Ράλλη άφησε τη μπάλα του Χαντμπολ και έπιασε τα σκι. Η αγάπη της για το άθλημα είναι μεγάλη κι αν και υπηρετεί ως λιμενικός στα διάφορα λιμάνια της Ελλάδας αγωνίζεται στα αγαπημένα της βουνά με μεγάλο πάθος.

Εδώ και 22 χρόνια είναι αθλήτρια του ΕΟΣ Νάουσας και 15 χρόνια στην εθνική ομάδα και κατέχει τη μακροβιότερη αγωνιστική καριέρα Ελληνίδας χιονοδρόμου. 

Έχει συμμετάσχει σε άλλες δύο Χειμερινές Ολυμπιάδες, το 2010 στο Βανκούβερ και το 2014 στο Σότσι, ενώ δεκάδες είναι οι διεθνείς συμμετοχές της τόσο με την εθνική ομάδα όσο και με την ομάδα χιονοδρομίας ενόπλων δυνάμεων. 

"Αγάπησα στο σπορ την ομορφιά του βουνού, το χιόνι, την αίσθηση πάνω στα σκι που σε ταξιδεύει, την ομάδα, τα ταξίδια, τη ταχύτητα, τη προπόνηση, τους αγώνες, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες! Αισθάνομαι ότι όλα αυτά με κάνουν καλύτερο άνθρωπο και για αυτό μένω έως σήμερα στο αγαπημένο μου άθλημα."

Η Ναουσαία αθλήτρια είναι παράδειγμα προς μίμηση για το σθένος, την προσήλωση και την πίστη της στο αλπικό σκι και την ομάδα της. 

Όπως είναι φυσικό εμπνέει όλα τα νεώτερα μέλη και τα συμβουλεύει : "Πιστεύω ότι η ιδανικότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί το σκι είναι τα 6-7 έτη, ώστε να καταλαβαίνει τις οδηγίες που του δίνει ο δάσκαλος και να τις εφαρμόζει πιο εύκολα από μόνο του."

Όσο για το αγωνιστικό σκι, το ξεχωρίζει και η γνώμη της μετράει : "Θεωρώ ότι η καλύτερη ηλικία για να μεταβεί στο αγωνιστικό σκι είναι τα 11-12 έτη. Ο λόγος που πιστεύω στην ηλικία αυτή είναι ότι τα παιδιά έχουν γνωρίσει το χιόνι έχουν παίξει και έχουν εξοικειωθεί με τις διάφορες αθλοπαιδίες. Έτσι μπορούν να περάσουν σε άλλο επίπεδο σιγά σιγά , το αγωνιστικό. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται διάφορα κίνητρα ώστε να ωθήσουν το παιδί να έχει πρόοδο και να εξελιχθεί ως αθλητής."

 

Ο Απόστολος Αγγέλης, των Δρόμων Αντοχής με σκι, ξεκίνησε στα 11 του χρόνια

 

 

Στης 2η Ολυμπιακή συμμετοχή του, ο Απόστολος ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπία και μεταλαμπάδεψε την Ολυμπιακή Φλόγα στους Ν. Κορεάτες. 

Ζει και εργάζεται στο Μέτσοβο, έναν τόπο που "παράγει" αθλητές στους Δρόμους Αντοχής με σκι εδώ και πολλά χρόνια. 

"Από νεαρή ηλικία κατάλαβα το πάθος μου για τον αθλητισμό και για το χιόνι οπότε βρήκα αυτόν τον συνδυασμό στο σκι, έτσι σε ηλικία μόλις 11 ετών (κατώτατο όριο ηλικίας τότε) έχοντας επιρροές παράλληλα από μεγαλύτερους σε ηλικία αθλητές πρότυπα, την υποστήριξη των γονιών μου, την γνώση των προπονητών μου και φυσικά τις εύφορες συνθήκες του τόπου μου, του Μετσόβου, άρχισα να ασχολούμαι όλο και πιο συστηματικά."

Η αγάπη για το άθλημα ήρθε φυσικά :"Αυτό που με έκανε να το αγαπήσω ακόμα περισσότερο είναι ότι πέρα από την διασκέδαση που μου προσφέρει είναι και ένας τρόπος εκτόνωσης για το σώμα και αλλαγής παραστάσεων για τον νου."

Για το Απόστολο οι Δρόμοι Αντοχής με σκι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον άθλημα, που αδίκως στην Ελλάδα δεν έχει τη δημοτικότητα που του αναλογεί. Με τόσα βουνά και χιονοδρομικά που υπάρχουν αν φέρει τον κόσμο πιο κοντά σε αυτό να το αγαπήσει και με τη σειρά του θα φέρει υψηλότερο επίπεδο.

Δύο Ολυμπιάδες σημαίνει τουλάχιστον 8 χρόνια επιδόσεις πολύ υψηλού επιπέδου. Η κούραση είναι μεγάλη αλλά τί κρατάει έναν αθλητή από τα 11 έως τα 25 του χρόνια μέσα στις προπονήσεις ; 

"Το στοιχείο που με κράτησε όλα αυτά τα χρόνια στο άθλημα είναι το γεγονός ότι δεν έχω σταματήσει να μαθαίνω, να λαμβάνω πράγματα τα οποία με έχουν βοηθήσει ακόμη και στην καθημερινότητα μου. Μέσα σε αυτά τα χρόνια σίγουρα οι δυσκολίες, οι απογοητεύσεις, ακόμα και οι πίκρες είναι περισσότερες από ότι οι ευχαριστίες, αλλά όταν επιτέλους έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα, έρχεται και η εξιλέωση και με όλο αυτό το συναίσθημα, αλλάζει και σε κάνει να τα ξεχνάς όλα και να θέτεις υψηλότερους στόχους."

Όταν πρόκειται για τα πρώτα βήματα του σκι, η συμβουλή του είναι η εξής : 

"Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κατώτατο όριο ηλικίας ώστε να ξεκινήσει κάποιος το σκι. Από πολύ μικρή ηλικία το παιδί πρέπει να δέχεται ερεθίσματα πάνω στο σκι, ώστε να το βοηθήσει να κατασταλάξει νωρίτερα αν πραγματικά του αρέσει. Άλλωστε, έχω παρατηρήσει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε βόρειες χώρες οι γονείς βάζουν τα παιδιά σε απίστευτα μικρές ηλικίες να κάνουν σκι. Για αυτό έχουν και τέτοια μεγάλη παράδοση σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Όσον αφορά και το αγωνιστικό κομμάτι δεν συμφωνεί με τις πολύ μικρές ηλικίες. 

"Σίγουρα δεν θα είναι σε πολύ νεαρή ηλικία διότι θεωρώ ότι το παιδί πρέπει να βλέπει το σκι περισσότερο σαν παιχνίδι πάρα σαν ανταγωνισμό. Από και πέρα πιστεύω πως όταν το παιδί νιώσει έτοιμο και ο προπονητής επίσης κρίνει ότι είναι έτοιμο το παιδί, τότε μπορεί να ξεκινήσει να μπαίνει σιγά σιγά και στο αγωνιστικό κομμάτι.

 

Agenda

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31