Προστατέψτε τα παιδιά σας από πνιγμό


Τα καταγάλανα γυαλιστερά νερά της πισίνας τραβούν την προσοχή των παιδιών μας και κυρίως των μικρότερων από αυτά που θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο με κάθε τρόπο. 
Ένα δραστήριο νήπιο μαγνητίζεται από το άγνωστο και πολύ εύκολα μπορεί να ξεγλιστρήσει της προσοχής μας και για δευτερόλεπτα να γίνει το ατύχημα. 


Με τον πνιγμό να είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου σε ηλικίες από 1 -4 , σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, είναι αναγκαίο πλέον να παρθούν πιο δραστικά μέτρα ασφαλείας από τους ενήλικες, ενώ σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ εφαρμόζεται και σχετικός νόμος. Για την Ελλάδα ούτε λόγος, αλλά ας ξεκινήσουμε να σκεπτόμαστε με γνώμονα την κοινωνική ευθύνη.

Μπορεί τα δικά σου παιδιά να έχουν μεγαλώσει και να μην κινδυνεύουν, αλλά για φαντάσου να γίνει ατύχημα στον δικό σου χώρο σε ένα κάλεσμα με φίλους ή ακόμη κι αν μπει στο χώρο ένα γειτονόπουλο.. 

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος όταν υπάρχει πισίνα σε ιδιωτικό χώρο και το ίδιο υψηλός όπου υπάρχει τζακούζι ή μπανιέρα με νερό ή ακόμη και μια μικρή φουσκωτή πισίνα.

Επίσης έχουν καταγραφεί περιστατικά που μωρά βρήκαν τον τρόπο να ξεφύγουν από το σπίτι και να βρεθούν στην πισίνα ή το τζακούζι του γείτονα κι αυτό μόλις σε λίγα λεπτά

Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να τηρούνται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες .
Τα στατιστικά είναι θλιβερά :

Οι περισσότεροι πνιγμοί σε ηλικίες κάτω των 4 ετών έγιναν σε πισίνες σπιτιών.

Μεταξύ 2013 - 2015, το 58% των πνιγμών παιδιών κάτω των 4 ετών έγιναν στο δικό τους σπίτι, σε πισίνες και σπα που δεν ήταν κατάλληλα περιφραγμένα και ασφαλισμένα.

Βρέθηκε ότι στο 70 % των περιπτώσεων περιστατικών που διερεύνησε η Αμερικανική Επιτροπή Καταναλωτών, δεν περίμενε κανείς ότι αυτά τα παιδιά ότι θα τα βρουν στην πισίνα, καθώς οι οικογένειες ήταν μέσα στο σπίτι και μάλιστα στο 46% των περιπτώσεων, τα παιδιά εθεάθησαν τελευταία φορά μέσα στο σπίτι, παρόλα αυτά "ξεγλίστρησαν" με μοιραία αποτελέσματα.

Αποδείχτηκε ότι κάποια από αυτά βγήκαν από την πόρτα προς τον κήπο χωρίς να τα αντιληφθεί κανείς ή ακόμη σκαρφάλωσαν ένα παράθυρο και βγήκαν έξω χωρίς να τους δει κάποιος ενήλικος.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι πισίνες αυτές δεν διέθεταν φράχτη ασφαλείας.

Το 27 % των ατυχημάτων έγιναν σε φιλικά ή γειτονικά σπίτια που και αυτά δεν διέθεταν ασφάλεια γύρω από την πισίνα.


Μέτρα ασφαλείας από τους γονείς 


1. όταν επισκέπτεστε ένα φιλικό σπίτι με πισίνα ή τζακούζι προνοήστε και προσπαθήστε να φανταστείτε τους τρόπους με τους οποίους το μικρό σας θα μπορούσε να κινδυνεύσει. 
2. πάντοτε να υπάρχει έστω ένας ενήλικος μαζί με παιδιά που παίζουν στην αυλή ή τον κήπο γύρω από την πισίνα. 
3. δυστυχώς ο πνιγμός είναι κάτι που γίνεται χωρίς να ακουστεί και χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα μόνο, οπότε τα μάτια σας 14 
5. όταν δεν χρησιμοποιείτε την πισίνα για κολύμπι και παιχνίδι, βγάλτε όλα τα παιχνίδια που μπορεί να επιπλέουν μέσα έτσι ώστε να μην τραβάνε την προσοχή. 
6. θεσπίστε έναν κανόνα έτσι ώστε τα παιδιά να φοράνε πάντα σωσίβιο όταν παίζουν γύρω από πισίνα.
7. οι γονείς πρέπει να είναι πάντα παρόντες και να μην αφήνουν αφύλακτα τα παιδιά. 
Κάντε το εναλλάξ ειδικά στα καλοκαιρινά πάρτυ.
8. πάντα ένας να κοιτάει το νερό 
Αυτός ο ενήλικος δεν θα πρέπει να είναι κάτω από επήρεια αλκοόλ ή ουσιών και να είναι ικανός να κολυμπήσει να βγάλει ένα παιδί από το νερό σε περίπτωση κινδύνου. 
9. να υπάρχει πάντα κάποιο είδος σωσιβίου γύρω από την πισίνα 
10. οι γονείς να εκπαιδευτούν για τις πρώτες βοήθειες
11.τα παιδιά σας να κάνουν μαθήματα κολύμβησης από πολύ μικρά, αν και δεν υπάρχει απόδειξη ότι το baby swim για παράδειγμα θα σώσει ένα μωρό κάτω του 1 έτους, οπότε ακόμη κι έτσι μην εφησυχάζετε 
12. αν ψάχνετε το παιδί και δεν το βρίσκετε τσεκάρετε πρώτα πισίνα, σπα ή μπανιέρα πριν από οποιονδήποτε άλλο χώρο. 


Τρόποι ασφάλισης του χώρου

ο καλύτερος τρόπος ασφάλισης μιας πισίνας ή ενός τζακούζι σε ιδιωτικό χώρο είναι ο ειδικός φράχτης

Ακόμη κι αν διαθέτετε φράχτες για την πισίνα, προβλέψτε να είναι στο κατάλληλο ύψος έτσι ώστε να μην μπορεί να σκαρφαλώσει κάποιο παιδί και να υπάρχει συναγερμός στο πορτάκι, εάν αυτό ανοίξει.
Υπάρχουν συναγερμοί για την πισίνα όταν προκαλείται κυματισμός, όταν πέφτει δηλαδή κάποιο αντικείμενο ή άνθρωπος μέσα στο νερό. 
Φυσικά και πάλι ο ενήλικος πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής διότι με αυτόν τον τρόπο δεν καταστέλλεις τον κίνδυνο
Έχετε πάντα ένα παράθυρο που βλέπει προς την πισίνα και όταν είστε καλεσμένοι σε χώρο τέτοιον να βρίσκεστε κοντά σε ένα τέτοιο παράθυρο


Καλύμματα πισίνας

Το κάλυμμα πισίνας πρέπει να καλύπτει όλο το μήκος και πλάτος της και να μην μένει ανοιχτό σε κανένα σημείο για να μην περάσει από εκεί κάποιο παιδί. 
Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει μαζευτεί νερό πάνω από το κάλυμμα μια και ένας πνιγμός μπορεί να γίνει και σε λίγα εκατοστά νερού. 
Θυμηθείτε ότι το κάλυμμα που χρησιμοποιείται για τον χειμώνα ή για να κρατιέται καθαρή η πισίνα είναι συχνά ακόμη πιο επικίνδυνο για ατύχημα εφόσον δεν υπάρχει φράχτης.
Το παιδί μπορεί να παγιδευτεί και να μην φαίνεται καν

Μοιραστείτε αυτό το κείμενο για να ενημερώσετε τους φίλους σας 

Agenda

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31