Το άθλημα που σε... τραβάει!

Το καλοκαίρι χαζεύουμε πολλές φορές από την παραλία κάποιον σκιέρ και φαντάζει όμορφο καλοκαιρινό χόμπι.

Η αίσθηση του τραβήγματος από ένα σκάφος και το γλίστρημα πάνω στο νερό μπορεί να είναι μαγεία, αλλά χρειάζεται ο σκιέρ να είναι απόλυτα έτοιμος για την απολαύσει. 

Στο άθλημα του θαλασσίου σκι δημιουργούνται τα πιο έντονα συναισθήματα χαράς και αυτοπεποίθησης για αυτόν που θα τα καταφέρει, αλλά και μεγάλης δυσαρέσκειας για το παιδί που θα φοβηθεί ή που τελικά δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά.
Το γλίστρημα πάνω στο νερό είναι μια αίσθηση που δύσκολα επιτυγχάνεται σε άλλα σπορ, αλλά απαιτεί αρκετή προσπάθεια από τον σκιέρ και ως εκ τούτου θα λέγαμε ότι δεν είναι το άθλημα που θα κάνει ένα πολύ μικρό παιδάκι εάν δεν είναι έτοιμο ψυχολογικά και κυρίως σωματικά.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Ωστόσο, ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει σκι από 4 ετών και ο κανόνας λέει ότι αρκεί το πόδι του μπει κανονικά στη δέστρα του παιδικού σκι.

Ο εξοπλισμός του σκι εδώ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Τα πέδιλα του σκι θα πρέπει να είναι εκμάθησης, ιδανικά είναι αυτά που έχουν δεμένα μεταξύ τους την ουρά και τη μύτη τους για να είναι πιο σταθερά.
Οι δέστρες όπου προσαρμόζεται το πόδι είναι αυξομοιούμενες αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα μεγέθη που καλύπτει κάθε μοντέλο σκι της αγοράς.


Καλό είναι το μάθημα να ξεκινάει από τη στεριά όπου ο έμπειρος και διπλωματούχος δάσκαλος του θαλασσίου σκι θα κάνει κάποιες προ-ασκήσεις και παιχνίδια στο παιδί με τα πέδιλα του σκι φορεμένα και με τη λαβή του σχοινιού στο χέρι.
Το επόμενο στάδιο είναι να δοκιμάσει να το τραβήξει από τη μπάρα του σκάφους και όταν το παιδί καταφέρει να σηκωθεί με άνεση και να γλιστρήσει σωστά εκεί, τότε μόνο ίσως να μπορέσει να σηκωθεί και με σχοινί στο πίσω μέρος του σκάφους.

Τί είναι το wakeboard;

To wakeboard είναι το άθλημα που γίνεται με μια πιο φαρδιά σανίδα και μοιάζει πολύ με την εικόνα που δίνει ένα snowboard ή ακόμη και το surf αφού ο αναβάτης κινείται με παρόμοιες κινήσεις. 

Η τεχνική είναι αρκετά διαφορετική από το σκι και συνήθως οι δάσκαλοι το παρουσιάζουν σε μικρά παιδιά που ήδη έχουν δοκιμάσει το γλίστρημα του σκι.

Σχολές Θαλλασίου σκι 

Οι σχολές θαλασσίου σκι είναι δεκάδες στην Ελλάδα, ωστόσο χρειάζεται προσοχή όταν θα αναζητήσετε την κατάλληλη να είναι απόλυτα νόμιμη με τα σωστά χαρτιά και προπάντων διπλωματούχους δασκάλους και χειριστές ταχυπλόων.
Με μια μικρή ιντερνετική έρευνα ευτυχώς τώρα πια μπορεί να βρει κανείς τις νόμιμες σχολές θαλασσίου σκι.


Όσο όμορφο είναι το άθλημα τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει εάν η εκμάθηση δεν γίνει από τους σωστούς ανθρώπου και με τον σωστό εξοπλισμό.
Εδώ σημειώνουμε ότι το σωσίβιο είναι υποχρεωτικό!

Αγωνιστικό σκι 

Από την πλευρά της συστηματικής προπόνησης και του θαλασσίου σκι σαν άθλημα και όχι σαν καλοκαιρινή ενασχόληση, θα δείτε ότι οι ηλικίες στις οποίες απευθύνονται οι Όμιλοι είναι από τα 9 χρόνια και πάνω.
Η αλήθεια είναι ότι στο θαλάσσιο σκι είναι λίγες οι οργανωμένες ομάδες που προπονούνται. Αγωνιστικά, τα παιδιά κατευθύνονται από τους προσωπικούς τους προπονητές, ενώ οι προπονήσεις γίνονται όσο βαστάει η τσέπη της οικογένειας.
Από τους όμιλους της Αττικής που επιμένουν στο στοίχημα της ομαδικής προπόνησης είναι ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, αλλά υπάρχουν πολλές σχολές σε όλες τις ακτές. Στην ανάπτυξη του αγωνιστικού θαλασσίου σκι στην Ελλάδα πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι Όμιλοι κι άλλων πόλεων, όπως της Κοζάνης, του Αγρινίου, της Χαλκίδας κ.α., ενώ κάποιες από τις ιδιωτικές σχολές έχουν αναπτύξει πολύ καλά αγωνιστικά τμήματα (PASSAGE WATERSKI, CHATZIS WATERSKI , VERVERODA WATERSKI)

 

 

Agenda

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31