Το Surfing στην Ελλάδα άργησε να γίνει δημοφιλές, αλλά τώρα ; ποιος το πιάνει ! Από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι και επίσημα στο πρόγραμμα, οπότε υπάρχει κι άλλος ένας λόγος για να μάθει κανείς το παιδί του.

Σήμερα όλο και πιο πολλοί θέλουν να μάθουν να δαμάζουν τα κύματα και όπως είναι φυσικό όλο και πιο μικροί …

 

Σαν άθλημα δεν απαιτεί πολύ εξοπλισμό, αλλά απαιτεί πολύ καλή τεχνική και κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Αυτό το τελευταίο – οι καιρικές συνθήκες- μαζί με τη κατάλληλη παραλία είναι οι πλέον δεσμευτικοί παράγοντες όσων αφορά στην εκμάθηση.

Όπως είναι φυσικό για μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρέχεται μεν από θάλασσα, αλλά δεν έχει τα μεγάλα κύματα των ακτών που λούζονται από τον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό, θέλει πολύ χρόνο και βενζίνη για να βρει κανείς τις κατάλληλες συνθήκες.

Εδώ, ο καλός δάσκαλος ή ο έμπειρος surfer φίλος του μπαμπά και η άριστη γνώση των καιρικών συνθηκών κάνουν όλη τη διαφορά.

 

 

Από ποιά ηλικία να πάω το παιδί μου για SURF ;

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς SURF στα κύματα είναι τα 5 έτη,  με απαραίτητη προϋπόθεση ο μικρός ή η μικρούλα να κολυμπάει πολύ καλά και ενώ προηγούμενα θα έχει προπονηθεί στο παιχνίδι με τα κύματα με τα απλά bodyboards.

Πλέον στην ελληνική αγορά εκτός από τα bodyboards που βρίσκει κανείς ακόμη και σε περίπτερα το καλοκαίρι, υπάρχουν και τα πιο εξειδικευμένα αυτά που χρησιμοποιούν οι σέρφερ και είναι πολύ πιο εύκολο στο να «πάρουν» το κύμα όπως λέμε στη γλώσσα του αθλήματος. Τα συγκεκριμένα bodyboards φέρουν λουράκι ασφαλείας και δεν φθείρονται εύκολα. Το παιδί μπορεί αρχικά να είναι ξαπλωμένο πάνω του και να πλανάρει στα ρηχά,  αλλά μόλις εξοικειωθεί ανάλογα το μήκος του bodyboard και τα κιλά του μικρού αναβάτη μπορεί να κάτσει έως και όρθιο για λίγα μέτρα.

Μετά από αυτό το στάδιο το παιδί εύκολα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα softboard, ένα σκάφος εκμάθησης δηλαδή που είναι κατασκευασμένο από ελαφριά υλικά που δεν θα το τραυματίσουν και δεν θα το κουράσουν. 

Επίσης τώρα που το SUP είναι πολύ δημοφιλές με ένα λίγο μεγαλύτερο softboard από το κανονικό, ένα παιδί από 7 ετών και άνω θα μπορούσε να κάνει και όρθιο κουπί, δηλαδή SUP. Υπάρχουν και παιδικά κουπιά για αυτόν τον σκοπό. 

Ποια η διαφορά του SUP από το SURF;

Πολλές φορές υπάρχει η απορία τί είναι SUP και ποια η διαφορά του από το SURF; 

Πολύ απλά στο SUP η κινητήριος δύναμη είναι πρώτα από όλα το κουπί που κάνει ο αναβάτης και σε δεύτερη μοίρα είναι το κύμα. Χρειάζεται δηλαδή ένα κουπί το οποίο χρησιμοποιεί ο αναβάτης για να μετακινηθεί στο νερό, να ρυθμίσει τη ταχύτητά του και κατόπιν σε προχωρημένο επίπεδο να χρησιμοποιήσει το κύμα εάν αυτό υπάρχει προκείμενου να πάει πιο γρήγορα. Ως εκ τούτου SUP μπορεί να κάνει κάποιος σε όλες τις συνθήκες και σε όλες τις παραλίες ακόμη κι όταν το κύμα δεν είναι κατάλληλο για SURF. 

To SURF από την άλλη πλευρά χρησιμοποιεί τη δύναμη του κύματος για να γλιστρήσει γρήγορα στο νερό και να πλανάρει. Πριν και μετά από αυτό το στάδιο ο αναβάτης είναι σε θέση μπρούμυτα και μετακινεί το σκάφος του στο νερό με τη δύναμη των χεριών του κάνοντας κουπί με τα χέρια. Όρθιος μπορεί να κρατηθεί κάποιος μόνο όταν έχει καταφέρει να βρίσκεται στη πορεία του κύματος , έχει δηλαδή "πιάσει" το κύμα και τον μεταφέρει η ορμή που έχει η θάλασσα. 

Το SURF είναι πιο τεχνικό και σίγουρα λίγο πιο δύσκολο στο να βρει κάποιος τις κατάλληλες συνθήκες, ενώ το μάθημα από κάποιον πιστοποιημένο δάσκαλο κρίνεται αναγκαίο. 

Σε όλη τη διαδικασία είναι επιτακτική η επίβλεψη από ενήλικα. Ξεχάστε τη σεζλόνγκ για λίγο και γίνετε κι εσείς παιδιά με τα παιδιά σας. Εκτός του ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι ασφαλή θα βοηθήσετε και στο «χτίσιμο» των σχέσεων σας ενώ θα δημιουργήσετε και υπέροχες αναμνήσεις.

Πολλές φορές έμπειροι σέρφερ γονείς μπορούν να κάνουν τα πρώτα βήματα στα παιδιά τους ακόμη και με μπρατσάκια.

Οι παραλίες εκμάθησης θα πρέπει να είναι αμμουδιές με κυματάκι που να φτάνει τουλάχιστον τα 30 εκατοστά ύψος.

Στην Αττική κατάλληλες παραλίες όταν έχει νοτιά είναι η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα όπου λειτουργεί η σχολή YaSurfaki, αλλά και το Κόκκινο Λιμανάκι στη Ραφήνα όταν φυσάει βοριάς.

Ανάλογα με τον καιρό υπάρχουν πολλές ακόμη παραλίες σε όλη την Ελλάδα για να μάθει κανείς με κορυφαίες το Λαγκούβαρδο στη Πελοπόννησο όπου λειτουργεί η σχολή Beach Break και το Tinos Surf στη Τήνο όπου επίσης λειτουργεί μια από τις πιο έμπειρες σχολές στην Ελλάδα η Surf Lessons Tinos.

 Ο επίσημος φορέας για το SURF στην Ελλάδα http://hssa.gr/

Agenda

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31