Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που τα παράλια της βρέχονται από τη Μεσόγειο κατά το 92%  περίπου, η ιστιοπλοΐα θα μπορούσε να ανακηρυχθεί και εθνικό σπορ.

Φυσικά το όνειρο του να έχεις ένα δικό σου ιστιοπλοϊκό, σήμερα φαίνεται ακόμη πιο άπιαστο από ποτέ,

αλλά οι Ιστιοπλοϊκοί Όμιλοι σε όλες τις περιοχές της χώρας λειτουργούν με μεγάλο ζήλο και παρέχουν στα μέλη τους ό,τι χρειάζεται προκειμένου να εξελίξουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα.

Η ιστιοπλοΐα δεν είναι μια ακόμη δραστηριότητα για παιδιά, είναι τρόπος ζωής που θα τους ακολουθήσει σε όλη τους τη ζωή.

Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει σε κάποιον ιστιοπλοϊκό Όμιλο από την ηλικία των 5 ετών με βασική προϋπόθεση να γνωρίζει καλό κολύμπι. Φυσικά, του παρέχεται σωσίβιο και εξοπλισμός ασφάλειας, αλλά θα πρέπει να μπορεί να επιπλέει και από μόνο του.

Η αντίληψη οξύνεται σε αυτά τα παιδιά που μαθαίνουν πολύ γρήγορα να διαχειρίζονται ένα σκάφος, να μετακινούνται στη θάλασσα μόνα τους – πάντα υπό την επίβλεψη του προπονητή που βρίσκεται σε ένα φουσκωτό κάπου δίπλα του – να προσανατολίζονται να υπολογίζουν τον αέρα και τη θάλασσα.

Δεν είναι ένα άθλημα που σε μαθαίνει τη τεχνική μέσα από κινήσεις και ασκήσεις κι αυτό από μόνο του φτάνει. Η ιστιοπλοΐα είναι όλο το «πακέτο» μαζί: αναπτύσσει δεξιότητες κινητικές, προσανατολισμού και διαχείρισης αποφάσεων.

Τα παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Το άθλημα αυτό είναι 80 % ατομικό και 20 % ομαδικό. Σε αυτές τις μικρές ηλικίες προάγονται και οι αρχές της ομαδικότητας, αφού οι ομαδούλες φτάνουν τα 10 – 15  άτομα,  τα οποία βρίσκονται όλα μαζί πάνω στο φουσκωτό του προπονητή και εναλλάσσονται στα σκαφάκια τύπου Optimist κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Έτσι μαθαίνουν να κινούνται ομαδικά και κάνουν και μικρές παρεούλες όσο περιμένουν να έρθει η σειρά τους.

Σε αγωνιστικό επίπεδο τα παιδιά κάτω των 11 ετών έχουν δικό τους πρωτάθλημα στα Οptimist ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και μια ακόμη κατηγορία που λέγεται Οpen Bic, για μεγαλόσωμα και λίγο μεγαλύτερα παιδιά.  Είναι και αυτό ατομικό σκάφος πολύ πιο προηγμένο τεχνολογικά, μοντέρνο και γρήγορο και διασκεδαστικό όπως ένα 49er για αυτούς που γνωρίζουν.

Ομίλους μπορείτε να βρείτε στη περιοχή σας από τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας ενώ εδώ θα βρείτε τους καλύτερους που επιλέξαμε για εσάς

Πληροφορίες μας έδωσε η προπονήτρια Έφη Μαντζαράκη με 3 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς αγώνες 

 

Agenda

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31